Prijava

eMCe plac

Odprtje razstave Done Pratnekar: A time and place of power / Kraj in čas moči

petek, 2. marec 2018 ob 20:00

Unnamed

Razstava ilustracij in slik na papirju, platnu in lesu, različnih tehnik in dimenzij. Razstava ready made, kolažev, instalacij. Razstava kratke poetične zgodbe, pravljice, besedila in rime, ki dodatno ilustrirajo vizualna dela.

Dobršen delež likovnih del obsega ilustracija, ki včasih bazira na literarnih, včasih na glasbenih delih, vedno pa evocira spomin, kot čut in čud ‘deja vuja’, ki prežame gledalca. Beseda ima pomen, govor ima ritem, posledično se veže na glasbo in ples, ki prav tako nosita pomen. Slika je relativno instantna, vse ostalo rabi dlje časa, da nas doseže, vendar pa s tem zahteva tudi večjo pozornost in ima tako večji učinek. Besedila poetičnih zgodb nas tako preko glasbe, ritma in pripovedništva pripeljeta na naslednji prevladujoč element, ki se veže na naravnega človeka, vse plemensko, šamansko, etno, slovansko, tribal, pogansko in sega v sfere psihonavtike in psihedelike.
V vsakem elementu, ki sestavlja nakit, kostum ali instalacijo počiva zgodba. En del zgodbe mi je kot avtorici poznan, ostalo pa kamen, kost ali les pogosto obdrži zase. Od tu nas moj interes in atrakcija do naravnih zanimivosti in čudes pripelje do tretjega pomembnega elementa, do steampunka, ki se vidi v uporabi urnih kolesc in mehanizmov in samem nabiralniškem (scavenging) sistemu nabiranja materiala. Steampunk, kot podoba alternativne realnosti, kjer je vsa tehnologija vezana na paro, elektriko in pogosto magične ali šamanske energije, nekako izvira tudi v viktorijanski radovednosti nad vsem naravnim in eksotičnim, kakor določene avtorske instalacije tudi asociirajo na kabinete čudes.

Vstopnine ni!
← Nazaj
Mc Ssk

Odpiralni čas:

  • Vsak dan:
    13.00 — 24.00
  • Pet: 13.00 — 02.00
  • Sob: 13.00 — 02.00

Kričač:

  • Jebediah: If it's rockin', don't come knockin'! 11.04. 12:27
  • stres: bolj se trese, bolj je fajn 06.04. 18:35
  • Ptičar: Ha. Bi tiča? Je reku. 05.04. 15:42
  • MičTič: Natečaj Botečaj? Ne, bitičaj? 29.03. 14:54
  • Pomlad: Sonček je :-) 09.03. 15:42
Zgodovina