Prijava

eMCe plac

Koncert: Damir Avdić

sobota, 19. marec 2016 ob 21:00

Prenos_(6)

Legenda ponovno v Velenju!

V sodelovanju s Kinom Velenje vam bomo predstavili film Damirja Avdića “Pravi človek za kapitalizem”. Po filmu sledi še koncert.
Umetnik besede. Ostre kot britev, neposredne kot strel v glavo, iskrene kot srce. Brez kompromisov in iluziji zmede razjarjene punkerje in zakajene hiphoperje, odlepi zamišljenega intelektualca od šanka in zapre gobec tudi najbolj neobuzdanemu gobezdaču. Njegova beseda je žilava, napeta, drzna. Resnica boli in Diplomatz alias Damir Avdić jo razgali ognjevito, surovo in neizprosno. Pove jo s psihotičnim, vampirskim pogledom, zareže pa z grobim, močnim kitarskim rifom, ki prej pripada hardkorovski šoli kot pa kantavtorskemu klubu.

Damir Avdić alias Bosanski Psiho je vse v eni osebi – pevec, pesnik, kitarist, bend, kantavtor oziroma anti-kantavor, igralec, pisec, mislec. Vse počne iz srca. S trezno glavo. Zmeraj udari naravnost v jedro problema. Stopi marsikomu na stari žulj. Do obisti razkrinka banalnost surove vsakdanjosti.
Od izida prvega romana “Na krvi ćuprija” in debitantskog solo albuma “…od trnja i žaoka” (Slušaj Najglasnije!) se je s pomočjo številnih koncertnih nastopov po državah bivše Jugoslavije hitro razširila legenda o bosanskem psihu Damir Avdiću. Z vsakim naslednjim albumom “Mrtvi su mrtvi”, “Život je raj” (oba Moonlee Records), “Main Kapital” in “Human Reich” (oba Kapital Rekord), ter najaktualnejšim “Manjina” je Damir Avdić potrdil status enega najpomembnejših avtorjev zadnjega desetletja, poleg tega pa si je prislužil še oznako najostrejšega pesnika Balkana.

Sinopsis filma:
Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem prikazuje zgodbo o Damirju Avdiću ali Bosanskemu psihu, kot mu tudi pravijo. Damir Avdić je bosanski glasbenik, pesnik in pisatelj iz Tuzle, ki zadnja leta živi in je tudi poročen v Sloveniji. Film je tudi potovanje med njegovimi knjigami, glasbenimi nastopi, gledališko predstavo in življenjem. Kamera je le priča dogajanja. Svet govori sam zase. Njegova stališča spoznamo preko besedil njegovih pesmi in romanov ter preko pogovorov z drugimi ljudmi. S kamero spremljamo Damirja Avdića na njegovih nastopih po Sloveniji in v mestih bivše Jugoslavije. Na odru stoji sam, spremljata ga le njegova kitara in glas. Poje o vojni in posledicah vojne, o kapitalizmu in o ljubezni. Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem je tako film o vseh nas kot tudi za vse nas; da bi razčistili s preteklostjo, da bi lahko pogledali naprej in da bi si lahko razložili vojne grozote in bi poskušali razumeti svet, v katerem živimo.
Režiser Dušan Moravec je bil rojen leta 1964 v Idriji. Bil je član pank benda Kuzle. Delal in opravljal je različne stvari, od leta 2000 pa se ukvarja izključno s filmom. Kot scenarist in režiser je do sedaj za Društvo ŠKUC in TV Slovenija posnel več kot deset filmov, ki so bili predvajani na različnih festivalih in mestih po celem svetu. Je član DSFU.

Ekipa
Režiser in scenarist Dušan Moravec
Direktor fotografije Matjaž Mrak
Montažer Jurij Moškon
Oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik
Grafični oblikovalec Ajdin Bašić

Igralci
sam sebe Damir Avdić

Diskografija:

“Manjina” (Kapital Rekord, 2015)
“Human Reich” (Kapital Rekord, 2013)
“Main Kapital” (Kapital Rekord, 2012)
“Život je raj” (Moonlee Records, 2010)
“Mrtvi su mrtvi” (Moonlee Records, 2008)
“…od trnja i žaoka” (Slušaj Najglasnije!, 2004)

Bibliografija:

“Ne želim da pobjedim” (Algoritam, 2014)
“Tiket za revoluciju” (Algoritam, 2012)
“Kuda Sestro” (Algoritam, 2011)
“Enter Džehenem” (samozaložba, 2009)
“Na Krvi Ćuprija” (Bratstvo duša, 2004)

Povezave:

damiravdic.bandcamp.com/

https://youtu.be/ukfKLJ4ImyE

Vstopnina 5 €, z rezervacijo na www.emceplac.si 3€!

Rezervacija
Vstopnina: 5,00 €
Z rezervacijo: 3,00 €
← Nazaj
Mc Ssk

Odpiralni čas:

  • Vsak dan:
    13.00 — 24.00
  • Pet: 13.00 — 02.00
  • Sob: 13.00 — 02.00

Kričač:

  • Pomlad: Sonček je :-) 09.03. 15:42
  • Stevo: Škis runda. 01.03. 12:59
  • Miloš: Vsi na kidanje! 12.02. 10:56
  • eMCe plac: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 27.01. 22:09
  • Medenjak: Tagada... 09.12. 22:17
Zgodovina